blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG lucka14
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Lucka14



Final Fantasy IV
pridal Lucka14 7.10. 2005 o 20:59

Najprv animovaný úvod, krátky ako mávnutie krídiel kolibríka, a už ste v tom. Ste v sebe. Ste temný rytier s veľmi teplým menom Cecil a masakrujete nevinných ľuďí. Nie je divu, keby som sa volala Cecil , tak by som tiež masakrovala :) - avšak od hrdinov série Final Fantasy by človek niečo takého nečakal. Dokonca aj jeho vlastní ľudia sa na neho dívajú cez prsty - aspoň tí, ktorím po tom masakrovaní nejaké prsty ostali. Ostatní sa na neho dívajú cez pahýle.

Avšak Cecil má problémy - a tie problémy nespočívajú len v tom, že by mu vadilo, ako sa na neho všetci pozerajú cez pahýle. Zabíjanie nevinných ho totiž až tak neteší. Cecil začína mať problémy a pochybnosti. Tak nie je divu, že kráľovi položí jednu otázku naviac a ocitne sa v nemilosti. Zrazu nie je z neho kapitán RAF (Royal Air Force), ale obyčajný niktoš, ktorého kráľ posiela na plnenie bezvýznamných záležitostí. Lenže, ako som to napísala aj v predchádzajúcom článku - vo svete Final Fantasy nie je nič tak, ako sa zdá a bezvýznamná záležitosť sa môže pretvarovať do niečoho oveľa dôležitejšieho.

Pätnásť rokov. Čo bolo pred pätnástimi rokmi? Predovšetkým písal sa rok 1991. Rok, v ktorom sa Japonsku podarilo vyrobiť štvrtý diel Final Fantasy. 

             

Final Fantasy IV sa s Vami mazliť nebude. Je možno matkou všetkých hier, avšak je to pekne tvrdá matka, ktorú najviac baví, keď vidí, ako sa jej deti vrtia na zemi v kaluži plnej krvi. Žiadny súcit a žiadna zhovievavosť. Niekedy to avšak prehná - obzvlášť čo sa týka práce v inventári, ktorý je poriadne neprehľadný, a zisťovať, kto akú zbraň alebo druh mágie môže použiť, môžete len jednou metódou - omyl. Tu vidieť, aký pokrok séria FF odvtedy spravila. Avšak, aby sme nielen kritizovali, štvorka posunula svet FF oveľa vpredšie - poprvé sa v nej objavila vec, ktorá sa nazýva ATB - Active Time Battle. Ak netušíte, čo to znamená, je to taká dohoda medzi ťahovou stratégiou a hrou typu ,,čo najrýchlejšie stláčaj tlačítka a udieraj do nepriateľa´´. Jednoducho, čas šiel pomalšie, ale bežal a vy ste mali vždy nejakú tú chvíľku, aby ste stihli svojim hrdinom vydať príkazy, čo nechutného majú spraviť protivníkovi. ATB sa objavilo, osvedčilo a ostalo.

Na rovinu - ak nie ste fanúšikom hier série Final Fantasy a neodchádzate od hry, dovtedy kým nepreňucháte každý kút, tak táto hra nie je pre Vás. Hier sú desiatky, Final Fantasy IV je dlhé a život je krátky (aspoň ten Váš). Grafika je plochá ako myš zvalcovaná buldozérom ,taká, za ktorú by sa dnes hanbil aj Game Boy, ovládanie ťažké a hudba vyvoláva pocit, akoby Vám pískalo v uchu. Ale napriek tomu je to stále Final Fantasy - ktorá je ešte len v embryonálnom stave. Ale aj tak Vás dokáže zlákať a než si to uvidomíte, už chytáte návnadu a háčik sa Vám zasekáva do hornej pery. Zabúdate na smiešne kráčajúcich panákov a hrubú grafiku a ponárate sa (pravdou je, jednoducho rozprávaného) príbehu. Kto môže za to, že kráľ sa zmenil? Prečo zháňa po celom svete kryštály a je ochotný za ne obetovať hocičo a hocikoho? Aha?

HODNOTENIE:

GRAFIKA 2/10: Niečo na tej obrazovke predsa len je.

HRATEĽNOSŤ 7/10: Ťažké a s trochu nemotorným ovládaním.

ŽIVOTNOSŤ 10/10: Je to Final Fantasy, nie?

CELKOVO 7/10: Ak si trúfate na dlhú a obtiažnu hru, máte šancu.



Prístupov 2608
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
My dog
[ 13.1.2006] (príspevkov 2)
Môj tigrík
[ 10.1.2006] (príspevkov 2)
About me
[ 28.10.2005] (príspevkov 9)
Final Fantasy X
[ 8.10.2005] (príspevkov 12)
Final Fantasy IV
[ 7.10.2005] (príspevkov 14)
Final Fantasy V
[ 6.10.2005] (príspevkov 10)
Final Fantasy VI
[ 5.10.2005] (príspevkov 14)